top of page

WAAROM HEB JIJ OMEGA-3 ZO HARD NODIG?

Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een verstoorde vetzurenbalans en zien we veel chronische ontstekingsziektes omwille van oa die verstoorde vetzurenbalans. Deze ontstekingen kunnen we “blussen” met Omega 3. Daarnaast moeten we uiteraard altijd op zoek gaan naar de oorzaak van de ontsteking.
 

De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.
 

Omega-3 versoepelt de celwand, zodat al jouw cellen weer toegankelijk worden voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die in de cel hun werk moeten doen ipv dat ze in jouw bloed vrolijk blijven rondtobben. Hierdoor kan energie aangemaakt worden en kunnen toxines (afvalstoffen) afgevoerd worden (lipofuscine).

Afbeelding1.png

Helaas halen we Omega-3 niet meer voldoende uit onze voeding, of eet jij elke dag 4 wildgevangen vette haringen?
Zo ja, dan ga jij vast supergezond zijn! 

photo-1576437293196-fc3080b75964.webp

Maar eet jij naast deze hoeveelheid omega-3  nog veel ontstekingsbevorderend voedsel, denk maar aan brood, koeken, gefrituurde/gegrilde voeding, klaargemaakte voeding waar veel Omega 6 in verwerkt is, dan is jouw vetzurenbalans waarschijnlijk ver te zoeken en zul je wellicht klachten (gaan) ervaren.

WAAROM ZOU JIJ OMEGA-3 NEMEN?

Heb jij vaak last van vermoeidheid, ontstekingen, droge haar en droge huid, concentratieproblemen, niet lekker in je vel voelen, minder goed dingen onthouden, start dan met het aan te pakken en een juiste basis aan omega 3. 
Voor mij bestaat deze basis steeds uit een goede vetzurenbalans, hiermee bedoel ik dat je opteert voor een hoogwaardige omega-3.

Omega-3 werkt op al je cellen, of dat nu een hart-, lever-, oor- of huidcel is. 
Je kan wel zeggen dat het makkelijk inneemt zo'n multivitamine maar als deze niet (voldoende) in de cel binnenkomt, is het toch zonde!
Begin daarom met een goede basis en investeer in een hoogwaardige omega-3.

Niet alleen voor jou zelf, maar ook voor je kind(eren), partner, voor het hele gezin!

Een goede omega-3 moet voldoende EPA en DHA bevatten, dit zijn de werkzame stoffen.
 

Hieronder vind je nog meer info over omega-3.

OVERZICHT

 

1. Waarom hoogwaardige visolie?

2. Wat zijn vetzuren: omega-3, 5, 6, 7 en 9.

3. Omega-3 bij specifieke gezondheidsklachten.
4. Vetzuurmeting en hoe kan ik jouw helpen.

 

1. WAAROM EEN HOOGWAARDIGE OMEGA-3 MET POLYFENOLEN?

Eigenlijk heel simpel…..Ik gebruikte al een goede Omega-3 uit algen, totdat een hele goede vriendin van mij me adviseerde om een hoogwaardige olie met polyfenolen te nemen.  Ik dacht bij mezelf 'wat heb ik te verliezen..' Dus zo gezegd, zo gedaan! 
Ik vergeleek de olie met andere hoogwaardige Omega-3 producten en kwam tot de conclusie dat het
​ A) mijn spierklachten verminderde en dat later mijn concentratie toenam!

 B) Het aangenamer is om een olie (zonder de sterke vissmaak) door mijn smoothie of ander ontbijt te gooien (ook voor kinderen!)

 C) Veel goedkoper

 D) Ik hoefde het niet meer te onthouden om te kopen, het wordt om de maand keurig thuisbezorgd

 E) MIJN VETZUURBALANS GING BETER.

 DEZE HOOGWAARDIGE OLIE MET POLYFENOLEN 

2.png

WELKE OLIE BLIJFT HET LANGST WERKZAAM IN HET LICHAAM:

3.png

WELKE OMEGA-3 IS JUIST?

Een juiste Omega 3 moet hoog in de werkzame stoffen EPA en DHA zitten met een toevoeging die voorkomt dat de Omega 3 gaat oxideren, hetgeen juist averechts zou kunnen werken op de gezondheid.
Een toevoeging zou kunnen zijn: Vitamine E en/of polyfenolen. 

OMEGA-3 UIT PLANTEN:

De omzetting (desaturdase) vanuit planten naar EPA, DHA en GLA
De plantaardige vorm bevat alleen ALA. ALA is helaas niet zo actief in het lichaam en moet dus nog worden omgezet. Helaas kan je lichaam maar een klein deel van ALA omzeten. Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16828546
Slechts 5% van ALA wordt omgezet naar EPA en minder dan 0,5% naar DHA.
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17622276

OORZAKEN SLECHTE OMZETTING OMEGA-3 NAAR ONSTEKINGSREMMENDE STOFFEN EPA, DHA EN GLS:

- Teveel suikers/alcohol;                                                           - Te hoge inname van Omega 6;

- Stress;                                                                                 - Mannen hebben meer moeite met omzetting;

- Virale belasting;                                                                    - Tekorten zoals magnesium, zink, chroom, selenium,
- Boedsuikerspiegelschommelingen, diabetes,                                B-vitamines, vitamines C, E en biotine. Deze zijn nodig 
  chronisch verhoogd insuline;                                                     voor omzetting;

- Medicijnen zoals statines/insuline etc..;                                    - Teveel arachidonzuur (varkens)vlees, pinda's,
- Teveel verzadigd vet zoals vlees, kaas en zuivel                         eiwitpoeder.
  ten opzichte van Omega 3/6. 

- Heeft een hoge dosering EPA en DHA.

- Is vitamine D al toegevoegd, bijnemen is dan overbodig. 

- Meest geteste Omega-3.

- Is in vegan versie verkrijgbaar.
- Bestaat in andere smaken. Makkelijk puur te nemen of
  toe te voegen aan je yoghurt, havermout, dranken.

- Ook in capsules verkrijgbaar.

- Hoogwaardige polyfenolen oa voor betere opname en      stabiliteit van de olie en polyfenolen zijn ook krachtige    ontstekingsremmende middelen die ontstekingsenzymen    en weefselbeschadigende enzymen blokkeren.

- Polyfenolen, zoals die uit olijven bezitten ook  antioxiderende eigenschappen die de cellen en de  bloedlipiden beschermen tegen oxidatieve stress
(lees: anti-aging ;-))

2. WAT ZIJN VETZUREN EIGENLIJK?

Wat voor type vetten en oliën zijn er allemaal?

Ieder van ons (ongeacht wat je genetische voedingsbalans ook is) heeft vetten nodig om in energie om te zetten. De meeste van deze vetten moeten we via onze voeding of via een supplement binnen krijgen, omdat ons lichaam zelf nauwelijks vetzuren kan aanmaken.

Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken.

Afbeelding1.png

Omega-3:

Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in vette vis (zalm, makreel, sardines, haring), algen, visolie, krillolie, lijnzaad(olie), pompoenpitten en walnoten.

Deze bevatten de goede stoffen: alfa-linoleenzuur (AL), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-5:

Deze vetten vind je in zaagpalm en bevat Myristoleinezuur. De positieve werking van deze stof op het menselijk lichaam is nog niet zo lang bekend. Voorheen werd deze stof alleen gevonden in bepaalde dieren. Sinds kort weet men dat het ook in Kombo Butter en zaagpalm aanwezig is.

Omega 6:

Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën die door de voedingsindustrie wordt gebruikt. Deze soorten worden omgezet in arachidonzuur (AA) en linolzuur (LA) in ons lichaam. Dit bevordert ontstekingen in ons lijf.

Er zijn maar weinige goede bronnen omega-6 (gammalinoleenzuur (GLA)), zoals hennep-, borage- en teunisbloemolie.
Deze goede omega-6-vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen hart en bloedvaten in tegenstelling tot de omega-6 vetzuren die je in fastfoodproducten terug vindt.

Omega 7:

Deze vetzuren vind je vooral in wilde zalm en macadamianoten. Deze bevatten palmitinezuur.

Omega 9:

Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, die onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen. 

Hoe krijg je alle omega vetzuren snel weer in balans?
De beste manier om je omega-6/3 verhouding te verbeteren is door meer voeding te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren en tevens veel minder voeding te eten die omega-6 vetzuren bevat. Wanneer je de inname van omega-6 vetzuren namelijk niet vermindert, zul je wellicht niet voldoende gezondheidsvoordelen behalen uit omega-3 vetzuren

Een van de meest effectieve en eenvoudige methodes om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen is door dagelijks visolie in te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd met kwik, waardoor deze uiteraard niet meer zo gezond zijn.

Goedkoop kan dus vaak om die reden duurkoop zijn, omdat de vis niet (voldoende) gezuiverd is en jij ipv van jouw gezondheid een boost te geven, je het tegenovergestelde effect bereikt door (kwik)vergiftiging. + Goedkopere merken missen vaak de polyfenolen waardoor het effect van Omega-3 verloren gaat.

3. OMEGA-3 BIJ SPECIFIEKE GEZONDHEIDSKLACHTEN.

Hierna volgen 18 gezondheidsvoordelen van deze vetzuren, onderbouwd door de wetenschap.  (Met dank aan Juglen Zwaan van AHealthyLife.)

 1. Omega-3 helpt tegen depressie en angst:
  Omega-3-supplementen kunnen helpen bij de preventie en behandeling van depressie en angststoornissen. EPA blijkt het effectiefst te zijn in het bestrijden van depressie.

   

 2. Omega-3 kan de gezondheid van de ogen verbeteren:
  Het omega-3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor het netvlies van de ogen en kan helpen bij het voorkomen van maculadegeneratie, wat vermindering van het gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken.

   

 3. Omega-3 kan bij zwangerschap en na de geboorte de hersengezondheid bevorderen:
  Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het kind om tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte te zorgen voor voldoende omega-3. Een goede status hangt samen met: 

 • Hogere intelligentie

 • Betere communicatieve en sociale vaardigheden

 • Minder gedragsproblemen

 • Minder risico op ontwikkelingsachterstand

 • Verminderd risico op ADHD, autisme en cerebrale parese (hersenverlamming) 

 4.  Omega-3 heeft positieve invloed op risicofactoren voor hartziektes:
     Gaat onder andere om:

 • Tryglyceriden: Omega-3 kan de hoeveelheid triglyceriden in het bloed substantieel verlagen, meestal tot tussen de 15-30%

 • Bloeddruk: Omega-3 kan de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk verlagen.

 • HDL-cholesterol: Omega-3 kan het ‘goede’ HDL-cholesterolniveau verhogen.

 • Bloedstolling: Omega-3 kan voorkomen dat de bloedplaatjes gaan samenklonteren, wat helpt bij het voorkomen van schadelijke bloedproppen.

 • Plaque: Door de aderwanden glad en vrij van schade te houden, helpt omega-3 bij het voorkomen van plaque, wat de aderen kan vernauwen en verharden.

 • Ontsteking: Omega-3 verlaagt de productie van een aantal stoffen bij een ontstekingsreactie.

 5. Omega-3 kan symptomen van ADHD bij kinderen verminderen:
     Dit kan onder andere leiden tot meer oplettendheid en minder hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie.

 

 6. Omega-3 kan symptomen van metabool syndroom verminderen:
    De insulineresistentie kan verminderen, ontstekingen kunnen worden bestreden en verschillende hartziekterisico’s kunnen lager
    worden.

 

 7. Omega-3 kan ontsteking tegengaan:
    Het is bekend dat langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische Westerse ziekte, waaronder hartziektes en kanker.
    Omega-3-vetzuren kunnen de aanmaak van moleculen en stoffen afremmen die samenhangen met ontsteking, zoals
    ontstekingsbevorderende eicosanoïden en cytokines.

 

 8. Omega-3-kan verschillende auto-immuunziektes bestrijden: 
     waaronder diabetes 1, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis.

 

 9. Omega-3 kan psychische stoornissen verbeteren:
     Uit onderzoek blijkt dat omega-3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en terugval bij mensen met zowel
     schizofrenie als bipolaire stoornis kunnen verminderen en zou ook gewelddadig gedrag kunnen verminderen. 

10. Omega-3 kan leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en Alzheimer bestrijden:
     Verscheidene studies hebben aangetoond dat een hogere omega-3-inname samenhangt met een vermindering van  
     leeftijdsgerelateerde geestelijke achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer

 

11.  Omega-3 zou kunnen helpen bij kankerpreventie:
     Omega-3 schijnt het risico op sommige soorten kanker te kunnen verlagen, waaronder dikke darm-, prostaat- en borstkanker.

 

12. Omega-3 kan astma bij kinderen verminderen:
     Consumptie van omega-3 hangt samen met een lager risico op astma bij zowel kinderen als jongvolwassenen.

 

13. Omega-3 kan vet in de lever verminderen:
     Omega-3-vetzuren blijken vet in de lever bij mensen met niet-alcoholische leververvetting te verminderen.

14. Omega-3 kan verbetering brengen in botsterkte en bij gewrichtspijn:
      Dit kan leiden tot een lager risico op osteoporose en artritis.

 

15. Omega-3 kan menstruatiepijn verlichten:
     Uit één studie bleek zelfs dat een omega-3-supplement meer effect had dan ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn, bij het
     behandelen van erge pijn tijdens de menstruatie.

 

16:  Omega-3 kan slaap bevorderen:
      Vooral DHA, kan de duur en kwaliteit van de slaap bevorderen.

 

17.  Omega-3 is goed voor je huid:
      DHA is een bouwstof voor de huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen, die een groot deel van de huid
      uitmaken. Gezonde celmembranen leiden tot een zachte, vochtrijke, soepele en rimpelvrije huid.
      EPA is ook op verschillende manieren goed voor de huid, onder andere voor:

 • De productie van huidvet

 • Het zorgen voor de vochtbalans in de huid

 • Het voorkomen van hyperkeratinisatie van haarfollikels (leidt tot o.a. de kleine rode pukkeltjes die soms op bovenarmen te zien zijn)

 • Het voorkomen van acne

 • voorkomen van voortijdige veroudering. 

 • Ook kan het bescherming bieden tegen schade door de zon.

 

      Immuunrespons en allergie:
      Voldoende inname van omega-3-vetzuren kan een allergische reactie voorkomen, of verminderen.
      Denk aan hooikoorts, astma, eczeem. De kans op het ontwikkelen van allergie bij een kind is vermoedelijk kleiner als de moeder
      al tijdens de zwangerschap meer omega-3-vetzuren gebruikt en haar kind na de geboorte ook voldoende omega-3-vetzuren geeft.

4. VETZUURMETING.

De BalanceTest is een zelftest voor het analyseren van Omega-3 en Omega 6 en andere vetzuren in uw bloed.
Het enige wat je nodig hebt is een paar druppels bloed uit je vingertop. 

 

 

 

 

 

 

 

 

De BalanceTest meet 11 vetzuren in het bloed en de volgende onderdelen:

 • je bescherming tegen ontstekingen

 • je omega-6:3 balans

 • het omega-3 niveau

 • de omzetting naar omega-6

 • de hardheid van je celmembraan

 • je geestelijke gezondheid
   

De uitslag van jouw anonieme test kun je binnen 20 dagen opvragen. Bloedmonsters worden geanalyseerd door Vitas AS, een vooraanstaand laboratorium in Noorwegen.


 

HOE WERKT HET?

Je doet een BalanceTest, vervolgens wordt het bloedmonster opgestuurd naar het laboratorium. Na 20 dagen vind je je persoonlijke resultaten* van zowel de individuele vetzuren als de Omega-6:3 verhouding. Ik raad je aan om meteen met je dagelijkse dosering van de omega-3 olie te beginnen. Ga door met het 120 dagen innemen van de Balance-Oil zoals aanbevolen en doe daarna de tweede BalanceTest om erachter te komen hoe jouw vetzuurprofiel is veranderd.

*Als je eerste test een omega-6:3-balans van 3:1 of beter aantoont, neem dan contact met me op. Dan bespreek ik met je of het voor jou noodzakelijk is de BalanceOil te gaan gebruiken.

ADVIES

Eet gezond en gevarieerd: vis, groenten, vruchten, bessen en granen en verminder de inname van omega-6-rijke plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen. Neem je dagelijkse dosis BalanceOil, die jou de omega-3 vetzuren EPA en DHA leveren, en polyfenolen uit extra vergine olijfolie.

Ook regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede gezondheid. 

De test is heel eenvoudig thuis uit te voeren, maar ook hier help ik je graag mee verder! 
Heb je hierover nog vragen of wens jij doormiddel van de test graag weten of je in balans bent? 
Neem dan even contact met me op. 
Samen gaan we aan de slag naar een gezondere balans! 

foto test.png
Schermafbeelding-2018-06-27-om-11.46.05.png
bottom of page